SDN یا Software-defined networking چیست
SDN یا Software-defined networking چیست بنا بر نظر بنیاد شبکههای آزاد یا (Open Networking Foundation (ONF، شبکه مبتنی بر نرمافزار یا (Software Defined Networking (SDN یک معماری شبکه محسوب می گردد، که سطوح کنترل و داده (Control Plane, Data Plane) را از یکدیگر جدا کرده و صفحهی کنترل (اطلاعات شبکه و سیاستگذاری) را به یک برنامه به نام کنترلر منتقل مینماید. سیسکو نگاه گستردهتری به مبحث SDN داشته و در آن علاوه بر مدل کنترلر/عامل یا به عبارتی Controller/Agent که ONF برای OpenFlow تعریف نموده، به معرفی مدلهای دیگر برنامهنویسی شبکه ی نیز می پردازد.
SDN یا همان Software Defined Networking در واقع توپولوژی شبکه را توسط یک نرم افزار تعریف می کند.
این تکنولوژی با هدف مدیریت شبکه به صورت پویا و کار آمد تر به وجود آمده است تا عملکرد کلی شبکه و نظارت بر آن بهبود بخشیده شود.
با توجه به این واقعیت که معماری شبکه های استاتیک و سنتی، غیر متمرکز و پیچیده است، SDN یا همان software defined networking باعث می شود که کنترل شبکه های فعلی با انعطاف پذیری بیشتری باشد و عیب یابی آن ها ساده تر شود.
SDN یا software defined networking تلاش می کند که اطلاعات شبکه را در یک جز از شبکه متمرکز کند.
Control plane به عنوان مغز شبکه SDN در نظر گرفته می شود که کل اطلاعات را شامل می شود.
معماری SDN
معماری SDN کنترل شبکه، forwarding function و … که مربوط به زیرساخت می باشد را در دست دارد.
پروتکلی که SDN استفاده می کند Openflow است اما این پروتکل تنها یکی از مولفه های کلیدی است که انقلاب نرم افزاری شبکه را آغاز کرد.
Openflow یک پروتکل شبکه است که قابلیت برنامه ریزی دارد و می تواند باعث مدیریت، کنترل و هدایت ترافیک در میان روتر ها و سویچ ها باشد. این قابلیت حتی به نوع vendor یا همان سازنده تجهیزات نیز بستگی ندارد.
SDN در حال حاضر یک فن آوری شبکه عرضه شده است که توسط vendor های بسیار زیادی از جمله Cisco، Juniper، Vmware و… در حال استفاده و توسعه می باشد.
ایده کلی SDN یا همان Software defined networking بر پایه این است که مدیریت دستگاه های شبکه یک مدیریت متمرکز و انعطاف باشد.
معماری SDN روی 4 زمینه اصلی تمرکز دارد:
- جداسازی لایه کنترل از دیتا
- کنترلر متمرکز و داشتن دید جامع نسبت به شبکه
- داشتن رابط کاربری باز بین کنترلر و لایه دیتا
- قابلیت برنامه ریزی شبکه با اپلیکیشن های خارج از شبکه
مزایای استفاده از SDN
استفاده از SDN راه را برای کاربردهای جدید و خلاقانه برای مدیران شبکه باز می کند و کنترل دائمی توپولوژی شبکه با استفاده از این روش ممکن می شود و می توان کنترل دسترسی در کل شبکه، مدیریت انرژی و .. را در هر زمان به صورت لحظه ای مدیریت کرد. علاوه بر این ، قابلیت برنامه ریزی SDN امکان ارتباط مداوم را در همه سطوح فراهم می آورد . این قابلیت اپلیکیشن ها را از شبکه، و شبکه را نیز نسبت به برنامه ها آگاه می سازد. این امر باعث کاهش جدی مصرف منابع می شود و ازین طریق امکان استفاده بهتر و بیشتر از ظرفیت موجود شبکه برای مدیران فراهم می شود. SDN به طور جدی به دنبال ساده سازی استفاده از شبکه در کنار کاهش هزینه های مدیریتی با استفاده از سرویس های قابل برنامه ریزی است.
مزایای استفاده از SDN عبارتند از:
-
برنامه ریزی انتقال جریان
-
عملکرد پویا و در لحظه
-
پایداری بالا
-
تعیین مسیر هوشمند